Bistånd som förändrar 

Sedan starten 2009 har Burundi-Hjälpen samlat in pengar och material till olika insatser. Gåvorna har bidragit till att fyra nya sjukvårdskliniker utrustats och att nya skollokaler byggts. Gåvorna ger mölighet till att bygga vattensystem som ger rent vatten till befolkningen. Myndigheterna menar att våra matutdelningar har räddat ca. 40.000 människor från svältdöden. Tillsammans gör vi skillnad!

Varje krona når fram  Vi arbetar 100 procent ideellt. Det innebär att varje krona som du skänker till vårt arbete når fram dit hjälpen bäst behövs. Med över 40 års erfarenhet av biståndsarbete i Östafrika ser vi till att din gåva alltid används effektivt på rätt sätt.

 

Rent vatten

En stor del av befolkningen lever utan tillgång till rent vatten. Tillsammans med våra lokala partners ger vi människor tillgång till rent vatten. Vi använder teknik som kan underhållas på plats för en långsiktig lösning.

För 50 kr ger du en människa tillgång till rent vatten under överskådlig tid. Smutsigt vatten dödar fler människor än alla former av våld – inklusive krig.

Rent vatten räddar liv · Var med och förändra liv!

Vatten är en förutsättning för allt liv.
Över en miljard människor på vår jord, saknar i dag tillgång till rent vatten.
Avsaknaden på rent dricksvatten bidrar till att sjukdomar sprids fort och många insjuknar och dör.
Det drabbar de minsta barnen särskilt hårt.
Denna siffra beräknas att överskrida 3 miljarder människor redan år 2025. Vattenkrisen är en av de allvarligaste, samtidigt som den är en av de osynligaste, kriser världen genomgår. Bristen på rent vatten orsakar både sjukdomar och död.
Enligt beräkningar dör varje år 3,4 miljoner människor av sjukdomar som går att koppla till vattenbrist eller förorenat vatten.
I Afrika saknar nästan 40% av befolkningen tillgång till rent vatten. Så lite som 50 kr kan ge en människa tillgång till rent vatten under överskådlig tid.
Faktum är att på många platser lever befolkningen rakt ovanför, eller i Burundis fall nedanför, det rena vattnet. En så till synes enkel sak som tillgång till rent vatten kan underlätta livet avsevärt för en stor grupp människor.
Genom att till exempel leda ner rent vatten till byar/städer slipper kvinnor, ungdomar och barn den riskfyllda vandringar på upp till sex timmar för att skaffa vatten, vandringar under vilka de riskerar att utsättas för våldtäkter och andra övergrepp.
Dessutom hindrar vandringarna ungdomar och barn att gå i skolan och kvinnor från att arbeta.
Vattnet som hämtas är ofta förorenat med bakterier och parasiter.
Det leder till sjukdom och död där barn är speciellt utsatta vid vattenbrist, en fjärdedel av alla dödsfall bland barn under 5 år beror på vattenrelaterade sjukdomar. Det betyder att ett barn var tjugonde sekund dör på grund av en hälsofråga som kan förebyggas.
Denna situation kan förändras genom byggandet av vattensystem som ger tillgång till rent vatten.
Genom att skapa tillgång till vatten i byarna förbättras kvinnans, familjens och hela byns livsvillkor radikalt. Vattenprojekt hjälper!
Projekt som ger tillgång till rent vatten ger samhällen, förutom att förebygga sjukdomar, en möjlighet att ta sig ur ”fattigdomsspiralen”.
Att inte behöva använda flera timmar varje dag för att hämta vatten och att slippa vattenrelaterade sjukdomar gör att människor kan lägga sin tid och energi på produktiva sysslor som genererar ökad livskvalitet.
Till exempel kan kvinnor ägna sig åt arbete eller lägga mer tid på familjen och hemmet, barn kan och orkar gå i skolan och man behöver inte spendera pengar på mediciner för vattenrelaterade sjukdomar.
• Barn dör varje dag till följd av orent vatten och otillräckliga sanitetstillgångar. Detta skulle kunnat förebyggas med tillgång till rent vatten.
• En europé använder i genomsnitt 200 liter vatten per dag för att dricka, tvätta och laga mat, en amerikan 400 liter.
Motsvarande siffra i utvecklingsländer som Burundi är 10 liter per dag.
• 98% av alla vattenrelaterade dödsfall sker i länder som Burundi.
• 50 % av landets sjukhusbäddar upptas av patienter med vattenrelaterade sjukdomar.